CPO Mini Mock General Awareness (01 June 2024)

Question 1:

Who among the following was the first Indian boxer to receive a medal in the Olympic Games?

निम्नलिखित में से कौन ओलंपिक खेल में पदक प्राप्त करने वाले पहले भारतीय मुक्केबाज थे ?

  • लैशराम सरिता देवी / Laishram Sarita Devi

  • अखिल कुमार / Akhil Kumar

  • विजेंदर सिंह / Vijender Singh

  • मैरी कॉम / Mary Kom

Question 2:

Who was the Governor General of British India when the British annexed Punjab?

अंग्रेजों द्वारा पंजाब का विलय करते समय ब्रिटिश भारत के गवर्नर जनरल कौन थे?

  • एलेनबरो / Ellenbro

  • हार्डिंग / Harding

  • कैनिंग / Canning

  • डलहौजी / Dalhousie

Question 3:

Where is the Parliament of the European Union located?

यूरोपीय संघ की संसद कहाँ स्थित है?

  • ब्रुसेल्स, बेल्जियम / Brussels, Belgium

  • पेरिस, फ्रांस / Paris, France

  • लंदन, UK / London, UK

  • बर्लिन, जर्मनी / Berlin, Germany

Question 4:

Zabo system of rice cultivation is an indigenous method of water harvesting prevalent in which of the following states of India?

चावल की खेती की जाबो प्रणाली (Zabo system) भारत के इनमें से किस राज्य में प्रचलित जल संचयन की एक स्वदेशी विधि है?

  • उत्तर प्रदेश / Uttar Pradesh

  • केरल / Kerala

  • नागालैंड / Nagaland

  • कर्नाटक / Karnataka

Question 5:

How many members are there in the Monetary Policy Committee of RBI?

RBI की मौद्रिक नीति समिति में कितने सदस्य हैं?

  • पांच / Five

  • छह / Six

  • सात / Seven

  • चार / Four

Question 6:

Scrub typhus disease is caused by a type of __________.

स्क्रब टाइफस (scrub typhus) रोग एक प्रकार के __________के कारण होता है।

  • कवक / Fungi

  • विषाणु / Viruses

  • शैवाल / Algae

  • जीवाणु / Bacteria

Question 7:

Whose autobiography is 'Playing It My Way'?

प्लेइंग इट माई वे' किसकी आत्मकथा है?

  • सुनील गावस्कर / Sunil Gaveskar

  • साइना नेहवाल / Saina Nehwal

  • युवराज सिंह / Yuvraj Singh

  • सचिन तेंदुलकर / Sachin Tendulkar

Question 8:

C.R. Slave. And in which of the following years did Motilal Nehru establish the Swaraj Party?

सी. आर. दास. और मोतीलाल नेहरू ने निम्नलिखित में से किस वर्ष स्वराज पार्टी की स्थापना की थी?

  • 1928

  • 1924

  • 1923

  • 1926

Question 9:

How many members are nominated by the President of India to the Rajya Sabha (Council of States)?

भारत के राष्ट्रपति द्वारा राज्य सभा (राज्यों को परिषद) के लिए कितने सदस्यों को मनोनीत किया जाता है?

  • 10

  • 12

  • 15

  • 2

Question 10:

Bombay High is known for accumulating ____________. बॉम्बे हाई को ____________जमा के लिए जाना जाता है।

  • लोहा / Iron

  • पेट्रोलियम / Petroleum

  • कोयला / Coal

  • हीरा / Diamond

Scroll to Top
India’s 58th Tiger Reserve Announced. JEE Main : Second Session Ki Pariksha 2 Se 9 April Tak. Bihar Mein 13700 Teachers Aur Honge Niyukt. Staff Nurse Allopathy Pad Par 1437 Selected, 290 Pad Khaali. BE.d Sanyukt Pravesh Pariksha Online Aavedan Ki Tarikh 25 March Tak Badhi.